poniedziałek, 30 grudnia 2013

Tartaletki żurawinowe i grzane wino, czyli jak anglicy świętują w grudniu

W grudniu nadchodzi Christmas Time, czas na który wszyscy czekają. Każdy biega z jednego party na drugie i z jednego festynu na kolejny kiermasz. A wszędzie podstawowym poczęstunkiem są mincemeat pie i mulled wine. Proponuje Wam przejąć tą tradycję bo co jak co ale to im się udało;) A jak się porządnie zmobilizujecie to może dacie radę na Sylwestra. Dwuipółlitrowy garniec grzańca podkręci każdą imprezę a tartaletki są po prostu przepyszne.


Zacznijmy od grzańca. Jest szlachetniejszy i po wypróbowaniu wieeelu porcji przez cały grudzień mogę potwierdzić, to PERFECT MULLED WINE (tak nazwała swój przepis Anne Jones - ekspert winiarski w bardzo brytyjskiej sieci sklepów Waitrose).

1. W małym garnuszku umieszczamy 500ml wody, 250g cukru, laskę cynamonu, 5 goździków, 2 gwiazdki anyżu, 1 pomarańczę pokrojoną w plastry i saszetkę Bart wine mulling spice*. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż zredukuje się o połowę.




2. Do dużego garnka wlewamy dwie butelki czerwonego wina, 200ml ruby port, 100ml brandy, 800ml soku pomarańczowego i 2 pomarańcze naszpikowane goździkami i pokrojone w ćwiartki. Przecedzamy zawartość małego garnuszka i dolewamy do dużego garnka.


3. Całość podgrzewamy uważając żeby nie zawrzało. Podajemy gorące w kubkach lub lampkach do wina.






*gotowa mieszanka przypraw do grzanego wina składa się z imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, skórki pomarańczy i goździków. W jednej saszetce jest ok. 3 łyżeczki mieszanki. Proponuję w Polsce używać ulubionej gotowej mieszanki lub dosypać po łyżeczce imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej

Mincemeat - gęsta mieszanina bakalii, miodu i alkoholu**. 
Potrzebujemy:
75 g brązowego cukru Muscovado
60 ml ruby port  
340 g żurawiny mrożonej lub świeżej (to składnik kluczowy, postarajcie się ją zdobyć, warte zachodu)
1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżeczka imbiru 
pół łyżeczki zmielonych goździków
150g mieszanki bakalii (rodzynki, koryntki, sułtanki, skórka cytrusowa kandyzowana, suszone morele, śliwki i co wam w duszy gra a w spiżarce leży)  
30 g suszonej żurawiny 
1 klementynka - otarta skórka i sok  
25 ml brandy 
kilka kropel ekstraktu z migdałów 
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 
2 łyżki miodu 
Na początku podgrzewamy cukier w winie aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy żurawinę, bakalie i przyprawy oraz sok i skórkę z klementynki. Podgrzewamy ok. 20 min aż kulki żurawiny się rozgotują i masa wchłonie cały płyn. Garnek zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Dodajemy brandy, ekstrakty i miód. Mieszamy.
Żurawinowe tartaletki
Właściwie chodzi o kruche tartaletki nadziane mincemeat. Najczęściej przykrywane czapeczką w kształcie gwiazdki. Jako, że kruche do kruchego niepodobne piekę z ulubionego źródła: Dorota z mojewypieki.com za Nigellą.
 
240g mąki pszennej
60g smalcu
60g masła
1 pomarańcza
szczypta soli
W miseczce wgnieść w mąkę smalec i masło do osiągnięcia kruszonki. Wstawić do zamrażarki na ok. 20 min. Wycisnąć sok z pomarańczy, wsypać do niego sól i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu połączyć mąkę z masłem i smalcem i sok, szybko wyrobić (można w malakserze). Kulę ciasta podzielić na trzy części, owinąć w folię i wstawić do zamrażarki na 20 min. Po tym czasie rozwałkowywać podsypując mąką. Wycinać kólka i gwiazdki. Kólkami wykładać foremki do tartaletek bądź muffinek, napełniać mincemeat i przykrywać gwiazdką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200stC przez ok 15 min. Studzić i posypywać cukrem-pudrem.



**Nazwa nasuwa skojarzenie z mięsem, takie jest zresztą pochodzenie tej "konfitury", która była kiedyś mieszana z wołowiną w celu jej zakonserwowania pektynami zawartymi w owocach

1 komentarz:

  1. Chciałbym pozwolić sobie na pierwszy komentarz na tym blogu ;)Zestaw powyżej jest wyśmienity polecam wszystkim na pochmurne dni.Kochana żonko trzymam kciuki za wszystkie Twoje projekty.

    OdpowiedzUsuń